Masaüstü Bilgisayarında Hava Soğutma Sistemleri

2 Nisan 2018

Masaüstü bilgisayarların kurulumunda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri soğutma sisteminin kurulumudur. Püf noktalara dikkat ederek, küçük maliyetlerle kurulan düzgün bir soğutma sistemi ile kasa içerisindeki önemli parçalarınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Soğutma sistemi kurulumunda dikkat edilmesi gereken belli başlı konulara değineceğim.

Düz mantık ile kurulan soğutma sistemlerinde başarı daim değildir; yani kasadaki fan sayısı soğutma sisteminin başarısı ile her zaman doğru orantılı değildir. Fanları kasaya yerleştirirken gelişigüzel bir şekilde yerleştirmek yerine, kasa içerisinde yaratacağı hava basıncına ve etki edeceği havanın sıcaklığına dikkat ederek yerleştirmek gerekir. Örneğin içeri hava atan bir fanı, dışarı hava atan bir fanın üstüne takmanız; dışarı hava atan fanın attığı sıcak hava yukarı çıkacağından, içeriye mümkün olduğundan daha sıcak hava atmanız ile sonuçlanacaktır. Bu yüzden içeri ve dışarı hava atan fanların, veya klasik güç kaynakları (kasa içerisinden sıcak havayı çekip dışarı atan) ile içeri hava atan fanların birbirine çok yakın olması genellikle tercih edilmez.

Klasik güç kaynakları kasa içerisindeki sıcak havayı dışarı atarak soğutmaya katkıda bulunur.Klasik güç kaynakları kasa içerisindeki sıcak havayı dışarı atarak soğutmaya katkıda bulunur.

Sıcaklığının yanı sıra, dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, kasa içerisinde oluşacak hava basıncıdır. Kasa içerisinde oluşabilecek üç tip hava basıncı vardır. Pozitif hava basıncı, negative hava basıncı ve nötr hava basıncı.

Pozitif Hava Basıncı

Pozitif hava basıncı, bir alana sokulan havanın çıkarılan havadan fazla olmasıyla oluşur. Bu hava basıncıyla kasa içerisinde toz birikimi önlenecektir (içeriye hava atan fanlara fan filtresi yerleştirililerek); ancak içeride kalan sıcak havanın dışa atımı, havanın bulduğu boşluklarla gerçekleşecektir.

Negatif Hava Basıncı

Negatif hava basıncı, kasa üzerinde dışarıya hava atan fanların içeriye hava atan fanlardan fazla olmasıyla oluşur. Bu senaryo ile kasa içerisindeki sıcak havanın dışarıya daha çok atılması, sıcaklığın diğer senaryolara göre en düşük olmasını sağlayacaktır. Ancak kasa içerisinde ortaya çıkan vakum etkisi, havanın, içeriye hava atan filtrelenmiş fanlardan girmesi yerine bulduğu boşluklardan girerek kasa içerisinde toz birikimine neden olacaktır.

Nötr Hava Basıncı

Nötr hava basıncı, birim zamanda dışarıya ve içeriye atılan havanın aynı miktarda olduğunu belirtir. İdeal kurulumdur; hem kasa içerisinde toz birikmesini engeller hem de parçaların yaydığı sıcak havayı dışarı atarak içerideki sıcaklığın düşmesini sağlar.

Ayrıca, fanların birbiriyle çatışması kasa içerisinde türbülans yaratarak havanın dolaşmadığı yerler oluşturur. Bu da bazı parçaların hiç hava almayıp, fazla ısınmasıyla sonuçlanabilir.

Genel prensip, kasa içerisinde nötr hava basıncı oluşturarak, içeriye sokulan soğuk havanın tüm kasayı dolaşması ve sıcak havanın da dışarı atılmasıdır.